Hvad byder moden på i fremtiden?

Hvad byder moden på i fremtiden?

style_counsel_splash1Retail Institute Scandinavia har været på Tids- og Trendseminar med Style Counsel og sociologen Emilia van Hauen 27. april 2009. Fællesskab og nøjsomhed bliver fremtidens keywords ifølge mode- og livsstilseksperterne.

De overordnede modetendenser fra catwalken kan inddeles i to ekstreme retninger – Realister og Fantaster. Realister er de, som skaber god kvalitet og mening med klassiske og bæredygtige produkter. Fantaster er eskapister. De sælger ekstreme former og udtryk pyntet med pallietter og glimmer, så kunderne kan drømme sig væk fra krisen ved at købe en ny glamorous kjole – det koster jo mindre end et nyt køkken. Under de to tendenser kan alle trends grupperes, lige fra store Dallasskuldre til nitter og simili-diamanter.

Bemærkelsesværdigt nok er modellerne blevet mere modne og kvindelige, og der er en stærk opdeling af det maskuline og feminine udtryk. CKone og unisexfænomenet er udgået. Som det gælder for modellerne, har produkterne nu også lov til at være mere voksne og modne. Det ses endog som et salgstrick, at man kan sælge sin kollektion på, at den vil kunne gå med næste års kollektion – uden at blive ”last season”.

Forbrugeren vil bevæge sig fra selvudvikling og identitetsforståelse til at fokusere på fællesskabet, og hvordan man opfylder sit livsformål i en større sammenhæng. Det er ikke længere smart at have en Porche eller it-tasken, det er nærmere pinligt. Nu handler det om at kunne gøre en forskel og være indvolveret i meningsfulde projekter. Specielt co-creation, eller med-skabelse af produkter, indbyder forbrugeren til at tage sin selvforståelse med i fællesskabet og således være med til at skabe noget med omhu og nøjsomhed.

For virksomheder betyder det, at man skal åbne op for co-creation og partnerskaber, men også, at man må finde tilbage til det helt essentielle, som man er specialist i. Altså tilbage til rødderne og core-business. Det indebærer ansvar og kvalitet i alt, man udbyder, både produkter og kommunikation. For forbrugerne betyder det, at de kræver stærkere brands og produkter med mere mening – for ellers vil de ikke købe dem. Det betyder også, at man med større autenticitet og nøjsomhed udvælger sine indkøb, som man kan bruge sammen med det, man allerede har.


Kategorier:
,