Netbooks er populære – det er godt nyt for dansk detailhandel

Netbooks er populære – det er godt nyt for dansk detailhandel

netbookSælger man computere eller anden elektronik, er det bare med at indlemme de små netbooks i sortimentet. Et år efter at de små bærbare computere kom på markedet, har de allerede taget syv procent af det globale marked for computere. Og det er kun begyndelsen. Netbooks forventes næste år, at stå for 12 procent af det globale salg af computere.

Det er godt nyt på disse breddegrader, for det er særligt på det europæiske kontinent, at forbrugerne har taget de små computere til sig. Salget af Netbooks er otte gange højere i Europa end i USA.
Hos Fona lyder meldingen da også, at salget af Netboooks er eksploderet, og Sverige nåede salget nye højder i 2008. I 2008 blev der solgt 141.000 netbooks, og 81.265 af dem blev solgt i årets sidste kvartal.

– På bare seks måneder har netbooks nået en volumen, som det tog de bærbare computere 12 år at nå op på, siger markedsanalytiker David Larsson fra IT Research.

Fra ulande til ilande
Historien om Netbooks er ret pudsig. Normalt er ny teknologi dyr, og derfor appellerer den til et luksusmarked. Med tiden falder den så i pris, og får dermed fat i flere forbrugere.

Sådan er det ikke med Netbooks. Det skyldes, at de små bærbare computere oprindeligt var tænkt som en billig light-udgave af en bærbar computere, som folk i ulande skulle have råd til at købe. Der blev stiftet en organisation, der skulle stå for udbredelse, nemlig One Laptop per Child.

Et taiwanesisk firma var de første til atproducere netbooks til One Laptop per Child, og de regnede med, at fattige forbrugere skulle blive de primære aftagere. Sådan blev det bare ikke. Forbrugere i den vestlige verden viste nemlig meget stor interesse for de små computere, og et helt nyt og uventet marked åbnede sig dermed.

Netbooks er computeren til den trådløse tidsalder
En netbook en miniudgave af en bærbar computer. Netbooks har et keybord, en skærm og en processor, der først og fremmest bruges til at komme på internettet. De har en beskeden mængde lagerplads, og har som regel ikke meget andet end helt basale programmer installeret.
Deres primære funktion er, at man kan skrive på dem og tilgå nettet. I stedet for at gemme billeder på computeren oploader man dem til Flickr, og i stedet for at gemme Word-dokumenter på computeren sendes de enten til ens e-mail eller oploades til f.eks. Google Docs.

I takt med at trådløst internet bliver mere og mere udbredt, vil behovet for lagerplads og programmer på computeren aftage, og man vil i stedet benytte programmer og lagerplads på nettet. Det fænomen kaldes cloud computing, og det er den virkelighed, Netbooks passer perfekt ind i.
Netbokks er billige, små og så vejer de ikke mere end et kilo. Det gør dem til en praktisk rejseledsager, da de nemt kan stoppes i håndtasken eller rygsækken. Og så skader det ikke, at man ser lidt tech savvy ud, når man finder sin netbook frem i toget, og lige logger på det trådløse internet.
Mange forbrugere har allerede indset, at netbooks faktisk dækker deres behov fint, da de fleste folk bruger computere på et ret basalt niveau. Derfor er der ingen grund til at betale for alle de ekstra muligheder, man får i en laptop, når de alligevel blot ligger og samler støv.

Om netbooks i fremtiden bliver forbrugernes foretrukne pc eller om den bliver et supplement, er i og for sig underordnet. Hvad vigtigt er, at forbrugerne kommer til at eje en.

Her en fin forklaring på cloud computing


Kategorier:
,