Dagligvarehandlen har haft kronede dage som resultat af coronakrisen, der i første halvår af 2021 har givet medvind til branchen. Men Covid-19 er på retur, og genåbningen er i fuld gang. Så, hvordan påvirker nye vaner og forbrugsmønstre dagligvarehandlen, hvad mener forbrugerne, og hvordan ser branchen ud i fremtiden?
Vi har monitoreret de danske dagligvarekunder tæt både før, under og efter genåbningen, og giver i denne udgivelse både et bud på de vigtigste tendenser i dagligvarehandlen lige nu og indsigt i vores forudsigelse af markedsudviklingen de næste ti år. Samtidig får dagligvarekæderne klar besked fra forbrugerne: Hvilken kæde har det stærkeste brand i dagligvarebranchen anno 2021?
Hvem kan bruge rapporten?
Rapporten omfatter dagligvare- og conveniencesektoren samt e-handel med dagligvarer og henvender sig til dig, der har brug for indsigt i branchens udvikling og den nuværende situation, og som vil have nye indsigter på de danske dagligvareforbrugere.
Prognosen er opbygget identisk med sidste års prognose, og som sædvanligt fokuserer vi først og fremmest mest på dagligvaresektorens forventede udvikling, da denne sektor jo er lokomotivet for hele branchen.
Vi følger op på udviklingen i forbrugertrends- og tendenser nu, hvor landet igen er åbnet: Kan dagligvarehandlen fastholde det enorme momentum, den har oplevet under coronakrisen? Vil danskerne fortsætte med at handle deres dagligvarer online? Og hvilke parametre skal der i det hele taget sættes ind på, for at leve op til kundernes skærpede krav?
Som noget nyt, har vi taget temperaturen på danskernes holdning til de danske dagligvarekæder og målt samtlige kæders Retail Brand Strength Score, Retail Brand Trust Score og Retail Customer Loyalty Score. Målingen giver svar på, hvor stærkt de forskellige kæder egentligt står positioneret overfor danskerne — og ift. hinanden.
I vores Prognose 2031 giver vi vores bud på, hvordan de forskellige butikstyper, aktører og e-handel vil udvikle sig over de næste ti år, baseret på den nuværende udvikling blandt forbrugerne, dagligvareaktørerne og i handlen generelt.
Prognoser udfærdiges ikke med henblik på at blive til virkelighed, men fungerer ofte som igangsætter til både overvejelser og konkrete handlinger. Prognosens reelle værdi ligger derfor i dens evne til at provokere de forskellige parter med interesser i dagligvaresektoren.
November 2021
For yderligere oplysninger eller spørgsmål, kontakt Henning Bahr på hb@retailinstitute.dk eller telefon +45 2043 0011.