Sæt nærproduktionen i gang med bier og gødning

Sæt nærproduktionen i gang med bier og gødning

På toppen af Fortnum & Masons bygning på Piccadilly Street i London sværmer bierne omkring fire bikuber, som den legendariske detailist har sat op på taget. Bierne flyver rundt og samler nektar fra byhaverne i London, og siden maj sidste år har kunderne i Fortnum & Mason kunnet købe kædens “urban honey” for 10 pund.

Hvis kunderne er interesserede i at følge med i (nær)produktionen, kan de i butikken følge biernes summen og gøren på taget via to kameraer.

Nu er den britiske supermarkedskæde Sainsbury’s hoppet med på bitrenden og har annonceret, at de har planer om at skabe otte såkaldte bihoteller i landskabet omkring kædens nye økologiske butik, der ligger i Dursley, Gloucestershire.

Hensigten er imidlertid ikke, at Sainsbury’s skal indsamle honningen med henblik på salg. I stedet er målet er at hjælpe bestøvningen af afgrøderne på vej i det landbrugsområde, hvor Sainsbury’s økologiske butik ligger.

– Den markante nedgang i bibestanden har haft en alvorlig effekt på produktionen af afgrøder, så vi har besluttet at lave en praktisk indsats for at hjælpe, siger Sainsbury’s Environment Manager, Jack Cunningham.

På hver sin måde er biavlsinitiativerne et vidnesbyrd om tidens fokus på det lokale: Hos Fortnum & Mason sælger man en historie om det hjemmelavede af råvarer, der kun er produceret få meter væk (på trods af, at butikken ligger midt i det mest pulserende London). Hos Sainsbury’s støtter man andres produktion af råvarer i det område, hvor man har placeret sig.

Et tredje britisk koncept, der hylder det nærproducerede, er delikatessekæden Daylesford, som er placeret i og omkring London. Her kan man købe økologiske produkter, der er lavet af de fineste råvarer fra Englands stalde og marker. Samtidig kan man lade sig inspirere – og ikke mindst udstyre sig – til at realisere idealerne om det lokalt og økologisk producerede i sin egen have.

Man kan blandt andet købe urtepotter i naturlige øko-farver, fint forarbejdede haveredskaber, hørfarvede haveredskaber, frø til grøntsager og blomster, mad til fuglene og kædens egenproducerede gødning.

living_konf_blog


Kategorier:
, , ,