Velkommen til ”Mandesancen”

Velkommen til ”Mandesancen”

Vi har tidligere beskrevet, hvordan den metroseksuelle mand i løbet af sidste årti trådte i baggrunden til fordel for en – om end forfængelig – så mere maskulint udseende mand.

Nu er den retroseksuelle mand genfødt som stilikon. Hans stil og attitude kan spores tilbage til de 1950’erne og de tidlige 1960’ere. Han er bredskuldret og har ikke flere grooming-produkter end sin kæreste. Han styler sig ikke med smykker, tørklæder og andre accessories – udover selvfølgelig de klassiske som ur, slips og stram mappe. Og han kunne aldrig finde på at vokse sit brystparti!

Tænk på John F. Kennedy eller Don Draper i kultserien Mad Men, som handler om livet omkring et reklamebureau på Madison Avenue i New York i 1960’erne, og som har taget USA med storm. En blogger har kaldt tendensen for “The menaissance” og indikerer dermed, at der er tale om genfødslen af en mere konservativ – og mandig! – mandetype.

Don Draper fra "Mad Men"

Don Draper fra "Mad Men"

Webstedet artofmanlininess.com er et gennemført eksempel på en hyldest til alfahannen, der passer grillen, spiller baseball, kan finde ud af at købe en brugt bil, drikker øl, kan betjene en brormaskine og klæder sig efter de klassiske dogmer. Samtidig er det fyldt med gode råd til og anvisninger på, hvordan man bliver en rigtig mand.

Den mandlige mand kan betjene en grill

Den mandlige mand kan betjene en grill

Tendensen er mere end blot en stil. En mand som Don Draper repræsenterer nemlig en måde at håndtere kriser og udfordringer på, som vi kvinder i disse turbulente krisetider gerne vil læne os opad. Han er cool, selvsikker og har mandsmod. Således er trenden et eksempel på, at når vi – f.eks. under økonomiske kriser – føler os truede og usikre, søger vi mod gammeldags dyder, udtryk og værdier.


Kategorier:
, , ,
3 kommentarer
 • Thue Nielsen
  Oprettet 13:51h, 11 juni Svar

  “Han er bredskuldret og har ikke flere grooming-produkter end sin kæreste. Han styler sig ikke med smykker, tørklæder og andre accessories – udover selvfølgelig de klassiske som ur, slips og stram mappe. Og han kunne aldrig finde på at vokse sit brystparti!”

  Hvad er det for noget vås?

  Som indehaver af en af Danmarks største (og første) grooming butik for mænd, ser jeg absolut ingen tendes som beskrevet – tværtimod!

  Vi sælger flere avancerede grooming produkter som øjencremer, ansigtsmasker og tonere end nogensinde før!

  Den moderne mand i dag har både forstand på disse og bruger dem hver dag.

  Jeg skal ikke udtale mig om trenden indenfor beklædning, men under jakkesættet skal der i hvert fald ikke være hårvæks, for hårfjerningsprodukter til mænd har aldrig set bedre dage. Vi kan næsten ikke følge med efterspørgslen på http://www.menscare.dk!

  Ellers tak for en god og inspirerende blog.

  • Mette Skovgaard Frich
   Oprettet 11:17h, 16 juni Svar

   Hej Thue,

   En retroseksuel stil er ikke lig med, at mænd ikke længere er forfængelige. Vi har tidligere blogget om, at det faktisk lige nu er stort vækspotentiale i mænds forfængelighed:

   http://retailblog.dk/2010/04/15/der-er-v%c3%a6kstpotentiale-i-m%c3%a6nds-forf%c3%a6ngelighed/

   Retroseksualitet er en stil og et udtryk, der som så mange andre trends lever samtidig med trends, der peger i en anden retning. Det ene udelukker altså ikke det andet – på trods af gennemgående tendenser er og bliver individualitet stadig en mastertrend.

   For nogle vil den retroseksuelle stil bare være et look på lige fod med andre moder. For andre vil dette look være forandret i dybereliggende værdier, som kan udspringe af den krisedagsorden, der har hersket i nogle år. Vi ser ofte, at når konjunkturerne er lave, søger vi mod gammeldagse værdier. Når vi igen får højkonjunktur, bliver vi mere eksperimenterende. Bare tænk på teorien om kjolelængderne, der blev kortere og kortere parallelt med 1960’ernes opgangskurve.

 • kim andersen
  Oprettet 10:52h, 13 oktober Svar

  De kunne os bare kommer til scorekursus hos http://adambraff.dk/ istedet for alt det der..

Skriv en kommentar