Skip to main content
Forfatter: Lasse Lyhne
Dato: 29/05/2012

Andet uddrag af Retail-Renæssance: Lokal tilpasning differentierer fysiske butikker

Med udgivelsen af den nye bog, Retail-Renæssance, sætter Retail Institute Scandinavia fokus på den traditionelle detailhandel i form af de fysiske butikker, der i stigende grad trues af konkurrencen fra nethandel. Læs her om, hvordan de fysiske butikker fx kan slå på at være mere lokalt forankrede, end netbutikkerne kan, i det andet af de to boguddrag, som bringes her på bloggen:

“[…]

Lokalt på produkt- og leverandørniveau
En af måderne, hvorpå man som detaillist kan forankre sin butik og oplevelsen af den lokalt, er ved tydeligt at benytte sig af lokale leverandører, så man viser, at man er en del af lokalsamfundet. Stoltheden over det lokale smitter af på butikken, bringer den tættere på den lokale forbruger og bakker op om lokale arbejdspladser, der som regel er vigtige for de personer, der bor i området. Det lokale har på produktniveau også den fordel, at det som regel er meget mere miljø- og klimavenligt at hente sine varer her, frem for at de skal tilbagelægge mange CO2-belastende km over land eller til vands, før de når frem. Lokalt producerede varer kan man forholde sig til, for man ved, hvor de kommer fra, og man kan sætte ansigt på producenten, som dermed også kan stilles til ansvar for etikken og kvaliteten i produktionen. Det er en transparens, som er vigtig i tider, hvor ærlighed, sikre produkter og autenticitet er afgørende for mange forbrugere. Klimaforandringer har sat CO2-udslip og -aftryk på dagsordenen – en dagsorden, der i de kommende mange år vil blive mere og mere presserende i takt med, at klimaforandringerne får en håndgribelig betydning i form af naturkatastrofer, oversvømmelser osv., og også bliver noget, der rammer en skandinavisk sammenhæng.
Naturligvis er det lokalt producerede ikke altid det mest bæredygtige, da bæredygtighed kan være meget komplekst. Hvad kræver fx mest energi – at dyrke de solmodne frugter under sydlige himmelstrøg, hvor der naturligt er varmt, men hvor varen skal transporteres den lange vej til det kølige nord, når den skal ud i butikkerne, eller at dyrke samme frugter under en kunstig sol i opvarmede drivhuse herhjemme, men med markant kortere transporttid til butikkerne og deraf mindre udledning af CO2? Regnskabet er ikke altid så enkelt at gøre op.
Pointen er her primært at fremhæve, at det lokale vækker sympati og følelser af bæredygtighed, og at man har en god sag også kommunikativt over for kunderne, hvis man kan tilbyde gode lokalt producerede varer, som rent faktisk også ér mest miljø- og klimavenlige.
I Storbritannien er den John Lewis-ejede og fødevarefokuserede supermarkedskæde Waitrose en aktør, der har aktivt fokus på det lokale med tiltaget ”Waitrose Local Food”. Det er et program, der støtter lokale leverandører og sørger for, at deres produkter havner på supermarkedshylderne.
Waitrose er også et eksempel på, hvordan det lokale som strategi kan kombineres med en etisk profil. Waitrose lader nemlig sine kunder stemme om, hvilke lokale gode formål den enkelte butik skal støtte. Det gøres meget konkret ved, at kunderne i butikkens indgangsdel kan placere jetoner i beholdere tilhørende de respektive gode formål og på den måde markere deres stemme på, hvem der skal have pengene.

Food from the Sky og Thornton’s Budgens dyrker lokalt haveliv på taget
”Food from the sky” er et andet eksempel på, hvordan en lokal forankring på produktniveau kan skabe loyale kunder, socialt liv, et differentieret koncept og ikke mindst masser af omtale verden over.
Food from the Sky er et samarbejde mellem supermarkedet Thornton’s Budgens i Crouch End i det nordlige London og initiativtageren Azul-Valerie Thome. Resultatet er en community-have etableret på taget af supermarkedet. Her dyrkes der grøntsager, frugt, svampe og urter på økologisk vis. Produkterne sælges hver fredag nedenunder i supermarkedet, så der er med andre ord tale om hyper-lokalt producerede varer i et tiltag, der er enkelt at kommunikere til kunderne.
Food from the Sky-projektet har flere pædagogiske og samfundsnyttige aspekter. Man sår fx frø fra oprindelige britiske plantearter, der er truet af udryddelse, man planlægger at gennemføre workshops på supermarkedstaget, hvor alle kan lære at dyrke have selv, og man vil tilbyde skoler og indbyggere i lokalområdet gratis frø fra den økologiske produktion. Meningen er, at de lokale og deres børn kan lære en masse om naturen og havebrug gennem projektet, og planen er at udbrede kendskabet til denne måde at producere på, så andre nemt kan gå i gang med det samme. Alt, hvad der relaterer sig til dyrkning, pasning og høst af produkterne i Food from the Sky, udføres af frivillige. Det er ikke meningen, at der skal skabes profit ud af projektet. I stedet kanaliseres al fortjeneste tilbage til Food from the Sky, som har fremtidsplaner om hønsehold og bistader på taget også.

 
Bæredygtigheden, det lokale engagement og sympatien for hele projektet vil med garanti smitte af på supermarkedet Thornton’s Budgens, så det fremstår som en sympatisk aktør, der er værd at handle med. Det faktum, at der på taget af butikken skabes levende lokal kultur med udgangspunkt i havebrug og natur, vil være en trafikskaber, som både kan tiltrække folk med interesse for projektet og få kunder til at blive på stedet i længere tid – med øget forbrug i supermarkedet til følge. Den slags butiksrelaterede oplevelser vil aldrig kunne skabes online.”

HER kan du læse det første uddrag af Retail-Renæssance.

Retail-Renæssance er skrevet af Mette Skovgaard Frich og Maria Dahl Jørgensen. Bogen koster 499 kr. (inkl. moms og ekskl. forsendelsesomkostninger) og kan bestilles HER .

Det sker

Det sker

  • Medlemsmøde

    6.dec 2023

    Vores næste Retail Connect medlemsmøde er den 6. dec.

  • Konference

    14.mar 2024

    Tilmeld dig årets store Refresh Retail konferencen 2024

  • NYC tur

    13-16.jan 2024
    Kom med til NYC og NRF d. 13-16 januar 2024
  • AI Foredrag

    Book her

    Temaet handler om AI og dens udvikling i central europa

  • Prognose 2033

    Læs her

    Nu kan du få fingrene i den seneste prognose for dagligvarehandlen

  • Foredrag

    Book her

    Vil du vide hvordan du vinder fremtidens kunde?

  • Bøger

    Bestil her

    Med viden og overblik står du stærkere

0
    0
    Se kurv
    Din kurv tomRetur til shop