Europæisk forbrugeranalyse: JULEFORBRUGET 2012

Europæisk forbrugeranalyse: JULEFORBRUGET 2012

590,90 euro – det er hvad, den europæiske husholdning i gennemsnitlig vil spendere på julen i år. Det store internationale analysebureau Deloitte har netop offentliggjort sin årlige juleanalyse, som har spurgt over 18.000 forbrugere i 18 lande om deres forventede juleforbrug i år.

Igen i år forudser man den irske befolkning, som Europas absolutte storforbrugere i den kommende højtid. I Irland forventes det nemlig, at hver husholdning i gennemsnit vil bruge hele 965 euro i julen – 499,60 euro på gaver, 288,30 euro på mad og drikke og 177,90 euro på sociale arrangementer. Pladsen som de mest tilbageholdende i forhold til juleindkøb er derimod hollænderne, som alene vil bruge 287 euro i gennemsnit pr. husholdning.

Fortsat fald i det europæiske juleforbrug
Deloitte vurderer dog, at det samlede europæiske forbrug i julen igen i år vil lide en tilbagegang – 0,8 procent i gennemsnit. Fire ud af ti europæere mener nemlig, at deres købekraft er faldet i forhold til sidste år ved juletid, og mange angiver, at de vil skære ned på antallet af gaver pr. person samt det antal personer, de giver gave til. Det rammer dog ikke børnene, da det hovedsageligt er dem, man vil prioritere. Demografisk er det især kvinder og yngre forbrugere, som har en negativ vurdering til deres forbrugsmuligheder, mens mænd ser en anelse mere lyst på situationen.

 

Pris er altafgørende
Uden stor overraskelse angiver størstedelen af europæerne, 92 procent af de adspurgte, pris som det altafgørende købsparameter, når de i år skal på julegaveindkøb. Det er 12 procent flere end sidste år. De europæiske forbrugerne er altså på jagt efter brugbare gaver til den bedst mulige pris, og 84 procent af respondenterne angiver da også, at de vil gå efter julegaver, som er på tilbud.

I forhold til 2011 er der desuden sket i skifte i prioriteringen af mad og gaver. I år indikerer 31 procent af europæerne, at de vil bruge flest penge på mad, hvorimod 22 procent vil prioritere gaver. Sidste år var tallene henholdsvis 30 procent for gaver og 29 procent for mad.

Bøger er igen årets gavehit
46 procent vil helst have bøger i julegave, 37 procent foretrækker derimod pengegaver og 35 procent tøj og sko. Blandt de yngre forbrugere mellem 18-24 år er smartphones for første gang rykket i top ti, som det man helst vil have i julegave. I aldersgruppen 55-64 år foretrækker man derimod tablets, ligesom man modsat den unge gruppe gerne vil modtage gavekort og restaurantbesøg.

 

Julehandel på tværs
Næsten halvdelen af alle europæiske forbrugere vil gå på tværs af kanaler for at finde og sammenligne produkter og priser. Især kvinder angiver cross channel-adfærd. Den fysiske butik er dog stadig der, to tredjedele foretrækker at foretage sine julekøb – og det især, når det gælder varekategorierne mode, skønhed, legetøj og interiør.  Muligheden for nemt at bytte i den fysiske butik er særligt det, man sætter pris på, samt personalets personlige service, betalingssikkerhed og det sociale aspekt i offline-shopping.

90 procent af europæerne vil dog samtidig bruge internettet (e-butikker og søgemaskiner) til at finde julegaver, og 42 procent foretrækker online-kanalen som inspirationskanal i forhold til den fysiske butik. De sociale medier bruges i mindre grad som salgskanaler, men derimod til at læse anmeldelser samt finde tilbud og gaveidéer.

Hurtige facts om de danske forbrugeres juleindkøb
• foretrækker at købe julegaverne fra 1. til 15. december
• 51 procent af gavebudgettet bruges på børn, som man i gennemsnit køber fem gaver til
• vil købe didaktisk og traditionelt legetøj til børn frem for bæredygtigt og innovativt
• favoritgaven til børn og teenagere er spil
• penge, er det danskerne foretrækker som julegave
• vil købe flest julegaver i specialbutikker
• vil købe julens mad- og drikkevarer i det mellemstore supermarked, og gerne private label-varer

 

 Kilde: Deloitte (2012): Christmas Spending Survey 2012


Kategorier:
, , , , , , , , , , , ,