Skip to main content
 • Medarbejdere | Miljø og etik | Strategi | Trend

Forfatter: Lasse Lyhne
Dato: 05/08/2009

Forsøg med fire-dages arbejdsuge giver gevinster for virksomheder, ansatte og miljøet

tomt-kontor

I den amerikanske stat Utah har man en arbejdsuge, der ligner den danske, dvs. otte timer om dagen fem dage om ugen. Men i august 2008 indledte man et forsøg kaldet Working 4 Utah. Mere end 17.000 offentligt ansatte har det seneste år arbejdet 10 timer om dagen fire dage om ugen. 1.000 offentlige bygninger blev som konsekvens af forsøget lukket om fredagen. Torsdag er altså blevet det nye fredag.

Nu er der gået et år siden forsøget blev påbegyndt, og resultaterne har været imponerende. Produktiviteten er den samme som tidligere, mens det offentlige har sparet ca. 1,8 millioner dollar i elektricitet, i det år forsøget har varet.

Miljøet har også nydt fordel af den nye fire-dages arbejdsuge. I en rapport om Working 4 Utah anslås det, at man har sparet  6.000 ton CO2 som konsekvens af, at 17.000 ansatte ikke skal fragte sig til arbejde hver fredag.

Da de offentlige bygninger stod tomme om fredagen, blev der sparet yderligere 6.000 t. CO2, altså en besparelse på 12.000 t. i alt, hvilket svarer til at reducere den amerikanske bilpark med 2.300 biler om året. Retfærdigvis skal det siges, at de ansatte, der holder fri om fredagen, bruger strøm hjemme i stedet, men den miljøbelastning er ikke medtaget i miljøregnestykket.

82 procent af de ansatte vil fortsætte ordningen
Det er ikke kun offentlige finanser og miljøet, der har nydt fordele af Working 4 Utah. De ansatte er også glade for ordningen, der har haft stor indflydelse på deres velbefindende. Således klager færre ansatte over helbredsmæssige problemer, færre ansatte går ned med stress og færre ansatte tager sygedage – hvilket igen er godt for Utahs økonomi.
Ydermere får de ansatte oplevet mere pga. den ekstra fridag, de bruger mere tid med familien, de får motioneret mere og der er sket en betydelig stigning i antallet af folk, der engagerer sig i frivilligt arbejde i staten Utah.

Ganske sigende er det, at 82 procent af de personer, der har deltaget i forsøget, ønsker at forsætte med en fire dages arbejdsuge.

Andre stater og General Motors følger efter
Working 4 Utah har været en stor succes, og den slags går ikke ubemærket hen. I byerne El Paso, Texas og Melbourne Beach i Florida vil offentlige myndigheder til at eksperimentere med Working 4 Utah-modellen. Og General Motors indfører modellen på forsøgsbasis på en fabrik i Lordstown, Ohio. Bliver forsøget en succes, udrulles det til andre dele af organisationen.

Også staten New York er der interesserede i løsningen fra lille Utah. Michael N. Gianari, der er demokratisk medlem af staten New Yorks regionsråd siger:

– As we move further into the 21st century, governments need to look for ways to become more efficient. Moving to a four-day workweek should be at the top of the list. It helps the environment. People like it. It’s a no-brainer.

Måske et eksempel til efterfølgelse hjemme i vores lille andedam?

Læs mere om Working 4 Utah hos Scientific American

Det sker

Det sker

 • Medlemsmøde

  6.dec 2023

  Vores næste Retail Connect medlemsmøde er den 6. dec.

 • Konference

  14.mar 2024

  Tilmeld dig årets store Refresh Retail konferencen 2024

 • NYC tur

  13-16.jan 2024
  Kom med til NYC og NRF d. 13-16 januar 2024
 • AI Foredrag

  Book her

  Temaet handler om AI og dens udvikling i central europa

 • Prognose 2033

  Læs her

  Nu kan du få fingrene i den seneste prognose for dagligvarehandlen

 • Foredrag

  Book her

  Vil du vide hvordan du vinder fremtidens kunde?

 • Bøger

  Bestil her

  Med viden og overblik står du stærkere

0
  0
  Se kurv
  Din kurv tomRetur til shop