Skip to main content
 • Dagligvarer

Forfatter: Lasse Lyhne
Dato: 29/03/2016

Kirppu opgraderer loppemarkedet

Foto: screenshot fra Kirppus Instagram

Det etiske forbrug har i højere grad fået en plads i bevidstheden hos forbrugerne. Omtankeforbruget forstærkes, og et godt eksempel på en retailer, der opfylder forbrugernes behov for social ansvarlighed ved at benytte genbrugstrenden som det bærende element i deres detailkoncept er Kirppu. Kirppu er et moderne genbrugskoncept, og bliver omtalt som både et loppesupermarked, superloppemarked og et genbrugssupermarked. Kært barn har mange navne, men ikke desto mindre stammer Kirppu fra finsk og betyder loppe. Men Kirppu er ikke noget almindeligt loppemarked, for her skal man ikke selv bruge sin tid på at sælge ud af sine aflagte ting.

Hos Kirppu betaler den travle forbruger i stedet genbrugsbutikkens medarbejdere for at sælge sine aflagte varer. For 200 kr. om ugen kan man leje en stand, og så længe sælgeren selv tager sig af at stille tingene op på standen, sætter Kirppu-stregkoder på og tager de varer, der ikke bliver solgt, ned igen.. Kirppu er altså et moderniseret form for loppemarked, hvor varerne bliver solgt af ansatte og har stregkoder, som var det i et rigtigt supermarked. Her møder sælger og køber aldrig hinanden, og der er således ingen prutten om prisen – man får de penge for en vare, som man havde sat sig for. Medmindre man som sælger beslutter sig for at ændre prisen eller holde udsalg i sin stand. Kirppu tager foruden standlejen 15 pct. i gebyr af sælgers solgte varer.

De unge er gode til genbrug
I Danmark er især den yngre generation gode til genbrug: mere end halvdelen af unge danskere havde i de sidste tre måneder op til november sidste år solgt deres brugte ting på nettet, loppemarkeder eller i aviser, ifølge en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov. For flertallet handler det om at tjene penge på de brugte ting, men over halvdelen mener, at deres ting er for gode til at smide ud – og ca. en fjerdedel sælger og køber brugt af hensyn til miljøet. Social ansvarlighed hitter, og genbrugskoncepter som Kirppu giver forbrugerne mulighed for at tjene lidt penge på de ting, de ikke nænner at smide ud, men samtidig ikke længere har gavn af selv.

Brugt er også nyt
På samme tid afspejler Kirppu tidens tendens, hvor forbrugeren ofte vil have nyt, men sagtens kan få dette behov stillet gennem andres brugte ting. De brugte produkter føles stadig nye, så længe de er nye for os selv og i nogenlunde god stand. Derudover giver de brugte varer os en følelse af at have gjort et unikt køb af et produkt, som man ikke finder andre steder eller hos andre personer, og derfor i sidste ende gør os til unikke mennesker.

Det første Kirppu marked åbnede i august 2014 i Hillerød, og siden er konceptet udvidet med butikker i Ringsted, Næstved og Slagelse.

Det sker

Det sker

 • Medlemsmøde

  6.dec 2023

  Vores næste Retail Connect medlemsmøde er den 6. dec.

 • Konference

  14.mar 2024

  Tilmeld dig årets store Refresh Retail konferencen 2024

 • NYC tur

  13-16.jan 2024
  Kom med til NYC og NRF d. 13-16 januar 2024
 • AI Foredrag

  Book her

  Temaet handler om AI og dens udvikling i central europa

 • Prognose 2033

  Læs her

  Nu kan du få fingrene i den seneste prognose for dagligvarehandlen

 • Foredrag

  Book her

  Vil du vide hvordan du vinder fremtidens kunde?

 • Bøger

  Bestil her

  Med viden og overblik står du stærkere

0
  0
  Se kurv
  Din kurv tomRetur til shop