Prognose: Rema1000 bliver større end Netto

Prognose: Rema1000 bliver større end Netto

Det danske dagligvarelandskab er under massiv forandring. De seneste 12 måneders dramatiske begivenheder, hvor Coop har omstruktureret, Aldi har trukket sig ud af Danmark og Rema1000 har udviddet butiksnettet, har sat sig nogle permanente spor, som gør at magtforholdene i dagligvaresektoren står til at ændrer sig. Det fremgår af vores seneste prognose for dagligvarehandlen som vi netop har offentliggjort i forbindelse med vores FMCG-konference 2023.

Mest bemærkelsesværdigt bliver Rema1000 indenfor de næste fem år den største dagligvarekæde herhjemme. Målt på butikker vil Netto være størst og vi forventer, at kæden i 2028 vil have 560 butikker i landet, mens Rema1000 vil have 450, men målt på markedsandele vil den norskejede Reitankæde overgå Netto. Nærmere bestemt forventer vi at Rema1000 i 2028 vil sidde på 17,9 pct. af det samlede dagligvaremarked, mens Netto må nøjes med 17,1. I dag er fordelingen 16,8 mod 15,8 i Nettos favør. 

Det er naturligvis Rema1000s overtagelse af mange af Aldis lokationer, der er baggrunden for dette magtskifte. Vi forventer at Rema1000 får 83 nye butikker de næste fem år, mens Netto får 30. 

Remas butikker har i forvejen den højeste omsætning pr. kvadratmeter og med de mange nye lokationer, vil de derfor overgå Netto, når vi snakker markedsandele. 

Det kræver naturligvis, at Rema1000 formår at fastholde den høje produktivitet og undgå kanibalisering, men det har kæden formået indtil videre, og der er intet, der tyder på, at den ikke skulle kunne blive ved med det i årene der kommer.

Det er ikke kun for Rema1000, at dette års prognose er positiv læsning. Det gælder faktisk hele FMCG-sektoren. Samlet set forventer vi en årlig vækst for sektoren på 1 pct. om året det næste ti år. Det betyder, at sektoren vil omsætte for 141 mia. kroner i 2033 eller 12 mia. mere end i dag. Det er væsentligt mere end sidste år, hvor vi forventede en samlet vækst over de næste ti år på bare fire mia. 

Den nyfundne optimisme skyldes i høj grad en stor tillid til de forskellige markedsaktører, for væksten kommer ikke af sig selv, men indtræffer kun, hvis kæderne formår at innovorere, gennemføre omfattende brancheglidning, hvor flere forretningsområder integreres, og eksekvere alle nye tiltag til perfektion.

Der er imidlertid stor forskel på, hvor meget de forskellige butiksstyper vil vækste, og mens fremtiden tegner rigtig lys for lavpriskoncepterne, og til dels supermarkederne, ser den anderledes dyster ud for de små og uafhængige kiosker og købmænd. Her forventer vi omfattende butiksdød og de næste ti år vil antallet af nærbutikker blive reduceret fra 252 til 112 ligesom markedsandelen vil gå fra 2,7 pct. i dag til 1,0 pct i 2033. 

De store forandringer vi har set på dagligvaremarkedet det seneste år, tror vi altså vil forsætte omend tempoet vil blive sat ned. 

Hvis du ønsker at dykke yderligere ned i vores prognose og fx se hvordan fremtiden ser ud på kædeniveau, så download vores store dagligvarerapport, Kampen om Kurven. Den er gratis for medlemmer af Retail Institute.


Kategorier: