-
Analyse | Butikker | Convenience | Dagligvarer | Forbrugeradfærd | Markedsføring | Miljø og etik | Trend
Singlekultur er et overset dagligvaremarked
Forbrugerlandskabet forandrer sig, og de traditionelle husstande bestående af to voksne er langt fra den virkelighed, man nu oplever. På bare fem år er antallet af singler i Danmark steget med ca. 100.000, så der nu er mere end halvanden mio. husstande, hvor der blot bor en voksen. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Den demografiske udvikling skaber et nyt, men stadig forholdsvist uudnyttet marked for den danske dagligvarehandel. Singlelivet tærer nemlig hårdt på indkøbskontoen, og de halvanden mio. potentielle kunder efterspørger løsninger, der gør det nemmere og billigere at købe ind.
Det er dyrere at være single
I flere supermarkeder er der langt mellem singleorienterede tilbud, da man ofte bliver mødt af pakketilbud og mængderabatter. Singler spiser også oftere ude eller køber noget på farten, da behovet og lysten til at kokkere, når man bare er sig selv er mindre. Det resulterer i, at danske singler i gennemsnit bruger 8.000 danske kr. og 6.000 danske kr. mere om året på henholdsvis at være ude at spise og handle ind, end husstande, hvor der bor to voksne. Det viser beregninger, som Spar Nord har lavet for magasinet Penge.
Globale singletiltag ser dagens lys
Også internationalt er der en tendens til, at flere bor alene. I Storbritannien fx overgår singlehusstande nu husholdninger med ægtepar, og de såkaldte ”singletons” forventes at blive den største type husholdning i 2031 med 10,9 mio. Det viser en prognose fra Government Office for Science. Korea er til gengæld nu det OECD-land, hvor der lever flest singler. Her består 25,3 procent af husstandene af en voksen. Den udvikling har e-supermarkedet ShopIntake set en mulighed i. ShopIntake er et form for single-supermarked, da man sælger fødevareprodukter i små portioner og størrelser rettet mod singlehusstande. Ifølge Han Nok-yeop, CEO i Shopintake er dagligvaremarkedet for solo-spisere et blue ocean – dvs. et uudforsket marked, da antallet af singlehusstande forventes at stige til 29,6 procent i 2020 og deres købekraft forventes at svare til omkring 118 mia. amerikanske dollar. ShopIntake planlægger derfor også at få en fysisk tilstedeværelse i Korea samt at ekspandere forretningen til Hong Kong.
Noget tyder da også på, at de koreanske single-forbrugere sætter pris på mere singleorienterede tiltag. Ifølge tal fra Food Forward Trend Report 2014 foretaget af den globale PR-virksomhed Weber Shandwick, køber 84 procent af koreanske singler nemlig mindre portionsstørrelser eller fastfood en gang om ugen eller mere. Rapporten viser dog, at der efterspørges endnu flere initiativer. 35 procent mener, at manglede variation er det største problem med nutidens udbud, 33 procent fremhæver, at kun få butikker giver mindre portionstilbud, 20 procent, at det er svært at få fat i produktinformation og otte procent mener, at portionsstørrelserne er for store, og at alt for meget mad går til spilde.
Muligheder for dagligvarehandlen
Med den ændrede demografi følger en række muligheder som dagligvarehandlen med fordel kan udnytte:[unordered_list style=”circle” animate=”no”]
- Tilbyd mindre portioner. Singler efterspørger mindre portioner, som passer til deres forbrug. På den måde undgår de nemlig, at en masse mad går til spilde. Det betyder for det første, at de ikke bruger penge på mad, de ikke får brugt. Samtidig er netop madspild et fokusområde for mange af nutidens forbrugere. At tilbyde varer i enkeltstyk vil således også ramme bredere til en målgruppe fokuseret på bæredygtighed. Flere dagligvareaktører har da også allerede indført ændrede portionsstørrelser, netop med formålet om at bekæmpe madspild. Det gælder discountkæden Rema 1000, som siden 2008 ikke har haft flerstykstilbud. Også dagligvarekoncernen Coop forventes inden udgangen af året at lancere initiativer som flere etstykstilbud og mulighed for at købe kødpakker, der vejer mindre end 500 gram.
- Drop den stereotype markedsføring. Når du lancerer nye markedsføringstiltag så husk også at tale til den voksende gruppe af singler. Det kan fx gøres ved ikke blot at lave madplaner, der passer til den typiske børnefamilie. Den traditionelle markedsføringstaktik, hvor man kunne sælge til forbrugerne, som de gennemgik en række forudsigelige livsstadier, holder ikke længere.
- Sæt fokus på conveniencemad. Det stigende antal singlehusstande baner også vejen for et større convenience-marked, da singler gerne køber take away-måltidsløsninger. Det har blandt andre det britiske stormagasin Marks & Spencer (M&S) udnyttet med sit Food-sortiment, hvor det fx er muligt at købe små salatpakker og et par skiver brød i stedet for en hel pakke. Også Waitrose fungerer her som et inspirerende eksempel, da det britiske supermarked bl.a. tilbyder sine kunder et væld af måltidsløsninger, der passer til bare en person.
[/unordered_list]