Samarbejde, data og tillid skaber liv i bymidten
Hvordan vender man en bymidte med tomme butikker og faldende besøgstal til et levende og attraktivt centrum med vækst og stolthed? Svaret finder man i Middelfart. Her har en målrettet strategi og et tæt samarbejde mellem kommune, erhvervsliv og handelsforeninger skabt imponerende resultater. Vi har talt med Anders Baagland, formand for Danske Handelsbyer og brobygger i Middelfart, som den 7. maj går på scenen til konferencen Den Levende Bymidte for at dele byens opskrift på succes.
Når alle tager ansvar, sker der noget
I Middelfart har man for længst indset, at bymidtens fremtid ikke er en opgave, som detailhandlen kan løfte alene. Det er en fælles sag – for hele byen.
– Bymidten har betydning for bosætning, turisme og meget andet – det er en fælles opgave, forklarer Anders Baagland.
Derfor besluttede byrådet at etablere en forening, hvor alle relevante aktører arbejder sammen om udviklingen.
Kommunen investerer fast 3 millioner kroner årligt i projektet, hvilket sikrer et stærkt økonomisk fundament.
– Det vigtigste var at få en organisering på plads og skabe et økonomisk fundament. Uden det kommer man ingen vegne, understreger Baagland.
Det har skabt en langsigtet struktur, hvor kommune, handelsliv, erhvervsforeninger og frivillige er fælles om det samme mål. Nemlig at skabe en levende, attraktiv bymidte.
Fra 13 tomme butikker til én – og en by i vækst
Tilbage i 2019 stod Middelfarts gågader med hele 13 tomme butikslokaler, en handelsstandsforening uden reel kontakt til kommunen og en stemning af tilbagegang. I dag er billedet et andet. Kun én butik står tom, og byens centrum summer af liv. Ifølge Anders Baagland skyldes forvandlingen først og fremmest handlekraft og samarbejde.
– Vi lavede ikke en stor strategisk vision. Vi gik bare i arbejdstøjet. Vi fandt penge, lavede aktiviteter og fyldte butikkerne op, siger han.
Og det virker. Hver måned måler byen vækst i antallet af besøgende, hvilket giver næring til nye forretninger og oplevelser.
Succesen har betydet, at flere og flere vælger at satse på Middelfart som handelsby – både som kunder og som erhvervsdrivende.
Tillid åbner pengekasserne
Selvom de økonomiske rammer fra kommunen har været vigtige, så har den største værdi vist sig at være tillid.
– Først skulle vi vise hinanden tillid – det skulle vi øve os i, fortæller Anders Baagland.
Men da tilliden først var etableret mellem kommunen, handelsstandsforeningen og det lokale erhvervsliv, begyndte samarbejdet for alvor at bære frugt.
I dag funderer lokale virksomheder og private investorer op mod 1,5 millioner kroner årligt til aktiviteter, der skaber liv i bymidten.
– Når vi får vendt den negative spiral, bliver det nemmere at komme og bede om penge. Alle kan se, at det virker, og det gør en forskel, siger Baagland.
Tilliden har simpelthen åbnet for pengepungen – og for samarbejde på tværs af interesser.
Data har overhalet mavefornemmelserne
Middelfart har i dag forladt mavefornemmelserne til fordel for konkrete data. Byen har investeret i sensorer, der måler kundestrømme, præcis som man kender det fra storcentre.
– Vi ved præcis, hvor mange der går i gågaden – og hvornår. Vi ved også, hvad der får dem til at blive hængende, og hvad der får dem til at tage hjem, forklarer Anders Baagland.
De data har gjort det muligt at tilpasse og målrette aktiviteter og events langt mere præcist.
– Vi troede for eksempel, at søndagskoncerter var en god idé – men det viste sig, at det ikke virker. Nu tilretter vi løbende på baggrund af data, siger han.
På den måde arbejder Middelfart ud fra viden, ikke antagelser – og det har skabt en mere effektiv og virkningsfuld byudvikling.
Turisme og handel i samme båd
En anden væsentlig del af succesen handler om kommunikation. Middelfart har bevidst nedbrudt skellet mellem turisme og handel.
– Gæster og kunder er det samme – vi er ligeglade med, hvem der er afsender, siger Anders Baagland.
Det betyder, at markedsføringen af byens aktiviteter er blevet samlet i én fælles plan, hvor både Visit Danmarks og Visit Middelfarts platforme bruges til at sprede budskabet.
– Vi har udnyttet den motor, som Visit Danmark har, til at kommunikere alt fra små events til større kampagner. Det har givet os en fælles stemme og et stærkere brand, forklarer han.
Resultatet er, at Middelfart fremstår som en helhed – en destination, hvor både shopping, oplevelser og turisme går hånd i hånd.
Vil du gøre din bymidte mere attraktiv?
Middelfarts rejse fra en tom bymidte til en levende handelsby er et inspirerende eksempel på, hvordan samarbejde, data og tillid kan forandre en by. Anders Baagland deler ud af erfaringerne og de konkrete værktøjer, der har skabt succesen, når han går på scenen den 7. maj 2025 på konferencen Den Levende Bymidte.
Vil du vide mere om, hvordan du kan skabe liv, vækst og sammenhæng i din egen bymidte? Så tilmeld dig konferencen nu – og vær med til at forme fremtidens levende byer. Du kan blive klogere på konferencen lige her!
De seneste
Den levende bymidte
På konferencen stiller vi skarpt på: Hvordan skaber vi et levende byliv, hvor kultur, detailhandel, hospitality og oplevelsesøkonomi går hånd i hånd? Hvad kræver det at gøre bymidten til et harmonisk og inspirerende samlingspunkt i fremtiden? Og hvad er egentlig fremtiden for livet i vores byer?

Det sker
