Skip to main content
 • Forbrugeradfærd | Teknologi

Forfatter: Lasse Lyhne
Dato: 24/08/2023

Fyrre, friskt og foretrukket – Dankortet fylder rundt

I samarbejde med NETS

Den 4. september lanceres en landsdækkende kampagne for Dankort. Kampagnen har til formål at gøre de danske forbrugere opmærksomme på, at der for de butikker, de handler i, er stor forskel på om de betaler med Dankort eller med andre kort.

I kampagnen hepper den danske detailhandel på, at forbrugerne betaler med Dankort. Derfor vil de danske forbrugere støde på heppende budskaber, når de f.eks. køber dagligvarer, nye sko eller kører med taxa i september måned. Materialerne i de fysiske butikker bakkes op af reklamer i tv, i biografen, online og udendørs på bl.a. busstoppesteder. Så Danmark bliver i dén grad klædt i rødt og hvidt for fødselaren.

I september i år er det nemlig præcis 40 år siden, at den første dansker kunne lade checkhæftet blive i tasken og i stedet klare sin betaling ved kassen med et  plastikkort og et kortfattet ”på beløbet”.

Dankort fylder 40 og selvom de danske forbrugere i de første år ikke helt slap for papir og stadig skulle have kuglepennen op af tasken, når de benyttede kortet, blev lanceringen af Dankort alligevel betragtet som lidt af en revolution. Af samme grund blev det mødt med skepsis og i 1983 blev der ifølge det daværende PBS kun gennemført 78.552 betalinger med Dankort. Det tal er i dag vokset til imponerende 1,5 mia. om året, og Dankort har i den grad vundet både danskernes tillid og hjerter, og er blevet det mest fortrukne betalingskort herhjemme.  Og det med god grund. Dankort er ikke alene en fordel for forbrugerne, men i høj grad også for detailhandlen. De danske butikker sparer hvert år hele 500 millioner kroner i gebyrer, når forbrugere vælger at betale med Dankort fremfor med andre kort. Sparede penge der både kommer forbrugerne og de forretningsdrivende til gode.


Tidslinje 

1983: Dankort bliver indført. Betaling kræver stadig, at kunden udfylder og underskriver en fysisk betalingsblanket. Der gennemføres 78.552 Dankort transaktioner det første år.

1984: De første hæveautomater bliver opstillet og danskerne, kan nu hæve kontanter uden for bankernes åbningstid.

1985: De første elektroniske terminaler rammer butikkerne, og kunderne kan betale uden papir.

1999: Den første transaktion med Dankort gennemføres på nettet

2004: Det sikrere Dankort med indbygget chip lanceres

2005: Bankerne får af Folketinget lov til at opkræve et gebyr på 50 øre pr. Dankort transaktion. En sand folkestorm rejser sig, og finansminister Bendt Bendtsen fjerner gebyret samme forår.

2010: Dankort vokser fortsat i popularitet, og i løbet af året gennemføres 874 mio. Dankort transaktioner.

2015: De første Dankort med kontaktløs funktion lanceres. I dag er mere end 80 % af alle Dankort transaktioner kontaktløse.

2022: Det bliver muligt at tilføje Dankort til Apple Pay for kunder i Danske Bank, som på den måde kan bruge iPhone eller Apple Watch som alternativer til det fysiske Dankort.

 

Det sker

Det sker

 • Medlemsmøde

  6.dec 2023

  Vores næste Retail Connect medlemsmøde er den 6. dec.

 • Konference

  14.mar 2024

  Tilmeld dig årets store Refresh Retail konferencen 2024

 • NYC tur

  13-16.jan 2024
  Kom med til NYC og NRF d. 13-16 januar 2024
 • AI Foredrag

  Book her

  Temaet handler om AI og dens udvikling i central europa

 • Prognose 2033

  Læs her

  Nu kan du få fingrene i den seneste prognose for dagligvarehandlen

 • Foredrag

  Book her

  Vil du vide hvordan du vinder fremtidens kunde?

 • Bøger

  Bestil her

  Med viden og overblik står du stærkere

0
  0
  Se kurv
  Din kurv tomRetur til shop